Bevelanden Tocht

19 juni 2015

Bijdrage van: elbert

Zaterdag 6 Juni hebben wij onder een mooi zonnetje onze jaarlijkse toertocht gereden over Noord en Zuid Beveland met als verrassing een bezoek aan het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp.

Zaterdag 6 Juni verzamelden zich zo'n 85 Solexrijders bij het Solexmuseum in Colijnsplaat, onder het genot van koffie en een bolus kon het museum bekeken worden en ervaringen uitgewisseld worden.
Om klokslag 12 uur vertrok de stoet richting Kats.
Toerleider Ko vd Weele besloot het stokje over te dragen aan zijn zoon Justin die zijn taak met verve op zich nam. Ko reed wel gewoon mee en hield zich bezig met toerbegeleiding.
De eerste korte stop was tussen Katseveer en Wolphaartsdijk vanwege een aantal pechgevallen, daarna verder richting 's Heerenhoek, bij Sluis de Piet kwamen we tussen allemaal militairen maar konden we vlot onze route vervolgen die uitkwam bij het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, ook wel museum Infatuate genoemd vanwege de grootscheepse militaire operatie die plaatsvond in de tweede wereldoorlog bij onder andere de Sloedam, Vlissingen (Infatuate1) en Westkapelle (Infatuate2)
In Zuid Beveland moesten de geallieerden de Sloedam oversteken, in Vlissingen vonden landingen op de kust plaats (Uncle Beach) en in Westkapelle eveneens (Red en White Beach) verder werd bijna geheel Walcheren onder water gezet door de geallieerden.
Door het verzamelen van spullen die gebruikt zijn bij deze operaties is een oorlogsmuseum ontstaan met een winkel erbij.

Na aankomst bij het museum ging Els gelijk ijsjes uitdelen waar iedereen van smulde, verder een natje en een droogje, voor ieder wat wils.
Na alles wat buiten stond bekeken te hebben slingerden we ons weer in het zadel voor het volgende deel van de tocht langs het mooie Nisse naar 's Heer Hendrikskinderen waar velen zich al bij Lou op het terras wilden installeren maar Els was onverbiddelijk.
In 1 ruk door via de roompot naar Wissekerke waar we een jaarmarkt bezochten, ook kon de molen bezichtigd worden.
Daarna weer terug via een mooie route buitendijks naar Colijnsplaat waar het nog lang gezellig was in het Clubcafé Juliana inclusief prijzentafel.
Rest ons nog iedereen te bedanken voor de fantastische tocht, de toerleiding ook de sponsors voor de prijzen en natuurlijk iedereen voor de gezelligheid!

Bron: Zeeland 1940-1945 L.W. de Bree. Wikipedia

0 reactieshttp://www.solexclub-zeeland.org/article.php?story=20150619211705763