uw Bijdrage |  Links |  Opinies |  Kalender |  gericht Zoeken |  Statistieken |        
 Welkom bij Solexclub Zeeland 16 juli 2019 

 Home 

 Menu 
Techniek
Races
Toertochten
Geval apart
Fotogalerij
Nieuws
Privacyverklaring

 Op Hyves en facebook! 

De Solexclub is ook te volgen via Hyves en Facebook
waar u ook al uw op- of aanmerkingen of verhalen aan ons kwijt kunt.

 Vereniging 
Contact


 Hoe zit het met het nieuwe kentekenbewijs?!   
05 januari 2015
Bijdrage van: elbert
Opgevraagd: 2068

NieuwsSinds 1 januari 2014 heeft Nederland een nieuw kentekenbewijs. Het papieren kentekenbewijs heeft plaats gemaakt voor een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd).
De kentekencard is handiger in gebruik en moeilijker te vervalsen. Ook verkleint de centrale afgifte van de kentekencards de kans op fraude.

U hoeft niets te doen

U hoeft uw papieren kentekenbewijs niet om te wisselen voor een kentekenbewijs op creditcardformaat.
U krijgt de kentekencard als u een nieuw of gebruikt voertuig koopt.
Of als u bij verlies of beschadiging van uw kentekenbewijs een vervangend kentekenbewijs aanvraagt.

Tenaamstellingscode vervangt Overschrijvingsbewijs.

Het papieren Overschrijvingsbewijs wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt een code van 9 cijfers, de zogenoemde tenaamstellingscode. Ook krijgt u het kentekenbewijs niet meer bij het kentekenloket mee.
De RDW verstuurt dit in principe dezelfde werkdag naar u toe, als het voertuig voor 16.00 uur op naam is gezet.
Heeft u het kentekenbewijs eerder nodig, dan kunt u een spoedlevering aanvragen.

De tenaamstellingscode: wat is dat en hoe werkt deze?

Bij de kentekencard hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers. Het eerste deel van de code ontvangt u tijdens de overschrijving. Het tweede deel zit bij de kentekencard die de RDW u toestuurt.
U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren.
Bewaar de tenaamstellingscode daarom goed. Net zoals u deel II van het papieren kentekenbewijs (het Overschrijvingsbewijs) thuis goed bewaart.

Vervangende tenaamstellingscode aanvragen

Als u uw kentekencard nog wel heeft, maar u bent uw tenaamstellingscode kwijt, dan kunt u via de website van de RDW een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. De RDW stuurt de tenaamstellingscode naar het adres van de bij het voertuig geregistreerde eigenaar/houder.
Een vervangende kentekencard met tenaamstellingscode kost € 31,50 (net als het huidige vervangende kentekenbewijs). Bent u alleen de tenaamstellingscode kwijt? Een losse vervangende tenaamstellingscode kost € 20,00.

Een voertuig verkopen

Als u uw voertuig verkoopt, moet u ervoor zorgen dat de koper het voertuig op zijn naam zet. Anders blijft u aansprakelijk voor het voertuig.
Verkoopt u uw voertuig aan een bedrijf met een RDW-erkenning, bijvoorbeeld uw dealer? Dit bedrijf neemt uw oude kentekenbewijs in en overhandigt u na de overschrijving een vrijwaringsbewijs.
Verkoopt u zelf uw voertuig aan bijvoorbeeld een particulier? Geef dan kentekenbewijs deel IB en het Overschrijvingsbewijs mee aan de koper. Die gaat dan naar een kentekenloket of RDW-balie voor de overschrijving. De koper ontvangt daar een vrijwaringsbewijs. Dat is bestemd voor u.
Ook krijgt u van de koper de oude papieren kentekendelen terug. Die zijn met een groot kruis ongeldig gemaakt.

Verkopen met de kentekencard?

Als u na 1 januari 2014 een voertuig waarvoor u al een kentekencard heeft gaat verkopen, dan overhandigt u uw kentekencard en tenaamstellingscode aan de koper.
Hiermee gaat de koper naar een kentekenloket. Daar worden uw kentekencard en tenaamstellingscode ingenomen. De koper krijgt het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. De kentekencard en het tweede deel van de code krijgt hij thuisgestuurd.
Ook ontvangt de koper een vrijwaringsbewijs. Dit is bestemd voor u, evenals de doorgeknipte kentekencard.

Bron: www.RDW.nl

Hoe zit het met het nieuwe kentekenbewijs?! | 0 reacties | Aanmelden nieuw account
Reacties zijn voor verantwoording van degene die ze heeft geplaatst. Dit portaal is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
 Gerelateerd 
  • Meer door.. elbert
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties 
  • Email artikel naar collega
  • Afdrukversie artikel
  •  Copyright 2005 Solexclub Zeeland Een webportal van De Pree e-Consult