Metaalmoeheid en zinkpest

24 maart 2012

Bijdrage van: elbert

Vooral bij klassieke Solexmodellen komt metaalmoeheid regelmatig voor. De grootste problemen blijven zich echter voordoen in de racerij.

Metaalmoeheid, je kunt er een boek over schrijven maar laten we dat maar niet doen, wellicht geven onderstaande beelden een idee.
Het bekendste verhaal is ongetwijfeld het afbreken van het balhoofd van de race-solex van een onzer rijders tijdens een race. De Solex veranderde gedurende 2 seconden in een soort chopper om vervolgens in tweeŽn te breken en te crashen.
Bij de klassieke Solexen zijn het vooral de gietstukken die het af laten weten, die zijn namelijk gegoten uit een legering van zink en aluminium met toevoegingen van magnesium en koper genaamd ZALMAC.

ZALMAC was voor de fabrikant een makkelijk te bewerken gietmateriaal dat bovendien ook snel stolt, dus voor de Solex-fabriek waar aan de mechanische sterkte van de producten tot dan toe niet al te grote eisen werden gesteld een ideaal materiaal om carburateurs en motorgietstukken van te produceren.
Men had echter geen rekening gehouden met het optreden van zinkpest die de levensduur van de gietstukken drastisch inkortte.
Zinkpest treedt op onder invloed van vocht en lage temperaturen, het materiaal teert helemaal weg zodat er gaten ontstaan in de gietstukken.
Toch is het mogelijk de boel te repareren door de aangetaste delen te zandstralen totdat al het aangetaste materiaal verwijderd is, dan zal blijken dat er meestal diverse gaten in het gietstuk gevallen zijn.
Gelukkig is dat met een glasvezelmat en polyester weer te herstellen zodat de Solex weer een tijd mee kan.
De racers prijzen op zich ZALMAC wel omdat het een licht materiaal is (in de racerij is iedere kilo er 1 te veel), toch blijft het een zorgenkindje.

Bron: Jan Vennix
Adrie Koole
Jacco Maljaars

0 reactieshttp://www.solexclub-zeeland.org/article.php?story=20120324211920915