8e Airborne Solextoertocht

16 september 2011

Bijdrage van: elbert

4 september jl organiseerde Stichting Pegalex voor de 8e keer een Airborne herdenkingstoertocht. Deze tocht staat ieder jaar geheel in teken van de slag om Arnhem welke plaatsvond in de tweede wereldoorlog.
Een aantal rijders van Solexclub Zeeland namen deel aan deze tocht.

September 1944; Operatie Market Garden begint, doel is: de Rijnbrug bij Arnhem te bezetten en daarmee een snelle opmars van geallieerde troepen en materieel te bewerkstelligen.
Onder leiding van commandant John Frost slaagde een deel van de eerste parachutisten brigade van de 1ste Airborne Divisie erin om de noordelijke oprit van de brug te bezetten. Toch bleek na een aantal dagen de Rijnbrug een brug te ver waarna Frost en zijn mannen genoodzaakt waren zich na zware verliezen zich terug te trekken.
Totaal zijn er tijdens operatie: 'Market Garden' 35.000 parachutisten gedropt waarvan meer dan 17.000 militairen gewond , gesneuveld of vermist zijn geraakt. Dit aantal is groter dan het aantal gesneuvelden op D-day tijdens de invasie in Normandie.
Slechts 2.400 man lukte het de overkant van de Rijn te bereiken.

De eerste stop tijdens de toertocht is een begraafplaats bij het dorp Wolfheze waar een monument staat voor de burgerslachtoffers en een monument voor de omgekomen patiŽnten van Stichting de Gelderse Roos.
Daarna verder richting de hei waar de para's geland zijn een mooie route naar de volgende stop; het Airborne monument 17 september 1944, daar namen de Solexrijders allen 1 minuut stilte in acht om de gevallenen te herdenken.
De laatste stop was het landingsmonument in Heelsum.
Diep onder de indruk reden de deelnemers terug naar de finish op Kasteel Doorwerth.
Wat zich in september 1944 in deze rustieke omgeving heeft afgespeeld gaat alle menselijke fantasie te boven.

Bron: Stichting Pegalex www.pegalex.nl

0 reactieshttp://www.solexclub-zeeland.org/article.php?story=20110916213058100