uw Bijdrage |  Links |  Opinies |  Kalender |  gericht Zoeken |  Statistieken |        
 Welkom bij Solexclub Zeeland 18 februari 2019 

 Home 

 Menu 
Techniek
Races
Toertochten
Geval apart
Fotogalerij
Nieuws
Privacyverklaring

 Op Hyves en facebook! 

De Solexclub is ook te volgen via Hyves en Facebook
waar u ook al uw op- of aanmerkingen of verhalen aan ons kwijt kunt.

 Vereniging 
Contact


 Kenteken klassieke bromfietsen   
15 februari 2006
Bijdrage van: Patricia
Opgevraagd: 4495

Nieuws ja ik weet t zo langzamerhand kunnen jullie het woord kenteken niet meer horen. Maar ............

Jawel Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat wilt eindelijk de wet van kentekens en het gebruik maken van de openbare weg voor solexen veranderen.
In het kort komt het er op neer dat alle solexen onder de snorfietscategorie kan worden gebracht, dus recht hebben op een blauw plaatje. Ook was er nog het probleem dat wij solexers files zouden veroorzaken omdat we op de weg moesten rijden ipv op het fietspad. Minister Peijs was waarschijnlijk bang voor nog meer verkeersslachtoffers, dat ze besloten heeft dat de solexers gewoon op het fietspad mogen blijven en als je het stukje hieronder ff goed lees zonder helm.

Voor wie de tijd en zin heeft om alles op zijn gemak door te lezen wat er allemaal in de wet gewijzigd gaat worden verwijs ik door naar de volgende pagina; www.staatscourant.nl

hier onder volgt nog een stuk wat ik toegezonden kreeg mbt tot het kenteken; Historische solexen die als bromfiets gekentekend zijn, kunnen vanaf vandaag administratief worden omgezet naar snorfietsen. Voorheen was daar een keuring bij de RDW voor nodig. Het formulier hiervoor is op de website www.rdw.nl te downloaden. Bezitters van een solex met bouwjaar voor 1974 besparen zo niet alleen een gang naar een keuringsstation, maar ook de kosten van een snelheidsmeting. De minister van Verkeer & Waterstaat heeft op 13 februari met de nieuwe procedure ingestemd.

De nieuwe regeling lost een probleem op dat al dertig jaar bestaat. Sinds jaar en dag mogen de meeste solexen niet op het fietspad rijden, omdat ze wettelijk gezien een bromfiets zijn. Bromfietsen hebben een maximum constructiesnelheid van 45 km/u, snorfietsen een maximale constructiesnelheid van 25 km/u rijden. In de praktijk blijkt echter dat ook solexen die als bromfiets geregistreerd staat niet harder kunnen rijden dan 25 km/u. Snorfietsen, en nu dus ook deze groep solexen, mogen wel gebruik maken van het fietspad. Bovendien hoeven bestuurders geen helm te dragen.

De administratieve procedure maakt het mogelijk om zonder een snelheidsmeting de maximum constructiesnelheid op het kentekenbewijs te verlagen naar 25 km/u. Voorheen was die omzetting alleen mogelijk na een snelheidsmeting op een keuringsstation van de RDW. Van elk type solex heeft de RDW zelf al met een aantal metingen vastgesteld dat de snelheid inderdaad aan de wettelijke normen van een snorfiets voldoet. De administratieve omzetting is een tijdelijke procedure die de RDW tot 1 januari 2007 aanbiedt. Overigens geldt de wetgeving ook voor andere bromfietsen met rolaandrijving en klassieke fietsen met hulpmotor.

Eigenaren kunnen een speciaal voor deze procedure ontwikkeld aanvraagformulier opsturen naar de RDW. Het aanvraagformulier is te downloaden op www.rdw.nl. Kijk bij Voertuigeigenaar > Brommer > Aanpassen of restaureren > Constructiesnelheid historische solex administratief wijzigen. Ook is het formulier te krijgen bij de keuringsstations van de RDW of via de Klantenservice van de RDW, tel 0900 07 39 (€ 0,10 p.m.).

Het aanpassen van de maximum constructiesnelheid kan pas gebeuren als het voertuig een kenteken heeft. Het is niet mogelijk om het verzoek al in te dienen voordat de eigenaar het kentekenbewijs in huis heeft. . Ook alle eigenaren van historische solexen moeten via een schouwing bij een erkend schouwbedrijf en een kentekenaanvraag op het postkantoor een kenteken aanvragen.

Kenteken klassieke bromfietsen | 0 reacties | Aanmelden nieuw account
Reacties zijn voor verantwoording van degene die ze heeft geplaatst. Dit portaal is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
 Gerelateerd 
  • Meer door.. Patricia
  • Meer van.. Nieuws

  •  Artikel opties 
  • Email artikel naar collega
  • Afdrukversie artikel
  •  Copyright 2005 Solexclub Zeeland Een webportal van De Pree e-Consult