De ontsteking

12 maart 2005

Bijdrage van: Patricia

In dit hoofdstukje wordt de ontsteking behandeld

Een van de belangrijkste onderdelen van de tweetaktmotor is de onsteking, dus ook bij een "snelle"solex.
De orginele ontsteking heeft een aluminium vliegwiel dat bij toename van het motor toerental zal gaan scheuren en eraf breken. Zo kan je de veiligheid van jezelf en andere rijders in gevaar brengen.

De ontsteking van een Peugeot 102 of 103 damesbromfiets die is met wat freeswerk goed pas te maken en het voordeel van deze ontsteking is dat het vliegwiel meteen op de krukasconus past van de solex. Van dit type vind je wel een variatie aan vliegwielen. Beoordeel zelf wat je het meest geschikt vindt of gewoon wat voorhanden is op de sloop.

In principe kun je iedere rechtsomdraaiende ontsteking gebruiken, maar dan loop je tegen het probleem op dat de krukasconus niet past, dus dat wordt vliegwieluitdraaien of een verloopbus op de krukas maken om de conus aan te passen. Een puch maxi ontsteking is hiervoor goed bruikbaar, deze ontsteking heeft een iets krachtigere vonk dan de peugeot ontsteking.

Dan de gebruikte voorontsteking dit zal jezelf proefondervindelijk uit moeten proberen, dit hangt af van een aantal factoren van de getunede motor. een belangrijk gegeven; schrijf op wat je doet, ga proefrijden en noteer de resultaten, het mooiste is gebruik maken van een toerenteller of snelheidsmeter. Probeer de voorontsteking tussen 1,5 mm en 3 mm te laten varieeren en probeer dan de ideale voorontsteking te vinden. Gebruik een goede meetklok of afstelstift.

Voor opmerkingen of meer details en vragen kunt u mailen solexscz@hotmail.com

Adrie Koole

3 reactieshttp://www.solexclub-zeeland.org/article.php?story=20050312185537453