drijfstang

12 maart 2005

Bijdrage van: Patricia

Een stukje waarin de drijfstang wordt behandeld

De orginele drijfstang van een solex voldoet tot op zekere hoogte prima om mee te racen. Deze is gemaakt van aluminium legering dus licht van gewicht wat het trillen van de motor zeker ten goede komt. Er zijn ook drijfstangen met bronzen bussen in plaats van de Nadella naaldlagers, dit type is niet zo geschikt om veel meer toeren te gaan draaien met de solexmotor.
Als er een ander merk zuiger gebruikt gaat worden dan verval je automatisch in zuigers waarvan de penhoogte niet zal kloppen met de orginele zuiger, waardoor je een andere drijfstang moet monteren met een andere hartafstand als de bigendpen maar 14 mm is en de zuigerpen maar 12 mm is. 85 mm hartafstand van de drijfstang is een goede maat om met diverse merken zuigers te werken. Maar als een stalen drijfstang gebruikt gaat worden veranderd er ook iets aan de balans , dus zal je de krukas ook aan moeten passen. Ik laat het aan de iventiviteit van de lezer over wat er in de bromfietssloopmarkt te gebruiken is, gedetailleerde informatie is op aanvraag verkrijgbaar bij de auteur.

De harde stalen bus die op de solex krukas als bigend pen vastzit is nog al eens ingelopen of geroest, vervang deze door een type van INA of SKF.

Het vastzetten van de drijfstang kan beter niet meer met de MIO moer gebeuren om de cartervulling te kunnen maximaliseren, dus het beste is om hiervoor een ring te maken en die vast te zetten met een schroef in het bigend as waarin de draad getapt is, M3 of M4.

Nog een kleine opmerking; mocht je toch met een andere zuiger met een penhoogte willen gaan rijden en de orginele drijfstang behouden dan is het opvullen van de cilinder met 4 mm toegestaan. Dan is er nog de mogelijkheid om zelf drijfstangen te maken of te laten maken van een goede lichtmetaal legering naar alle eigen wensen. Tekeningen zijn op aanvraag verkrijgbaar. solexscz@hotmail.com

Adrie Koole

0 reactieshttp://www.solexclub-zeeland.org/article.php?story=2005031218334163