uw Bijdrage |  Links |  Opinies |  Kalender |  gericht Zoeken |  Statistieken |        
 Welkom bij Solexclub Zeeland 16 juli 2019 

 Home 

 Menu 
Techniek
Races
Toertochten
Geval apart
Fotogalerij
Nieuws
Privacyverklaring

 Op Hyves en facebook! 

De Solexclub is ook te volgen via Hyves en Facebook
waar u ook al uw op- of aanmerkingen of verhalen aan ons kwijt kunt.

 Vereniging 
Contact


 Vakantie   
12 maart 2005
Bijdrage van: Patricia
Opgevraagd: 4817

Een geval apartWat doe je als je een solexliefhebber bent en je heb vakantie ?? ]Juist dan ga je met je solex op vakantie
Ben dit verhaal tegen gekomen op een solexsite (weet net niet meer welke site) Het verhaal is geschreven door Jan Dekker.


In 2003 ben ik in m'n eentje met mijn solex op vakantie geweest. Een soort "trekkersvakantie" zoals fietsers dat ook doen. Hetgeen betekent dat je al je bagage aan je frame mee zeult. Ik koos ervoor een bestaande route te rijden; het werd de Zuiderzeeroute.
Om je solex in te richten als trekkersfiets is de fietsenspeciaalzaak dus een eldorado. Probleem is wel dat je alles zelf op maat moet maken. Ik heb dat overigens meer als een uitdaging dan als een probleem ervaren. Om te beginnen moet je bagageruimte creeeren. Laat de speciale fietsvakantietassen voor wat ze zijn; meestal kunnen ze niet meer bergen dan 45 liter. Kies voor canvastassen van 60 liter. Bij mijn weten zijn ze de grootste en bovendien steviger dan die andere. Daarnaast kun je een rugzak gebruiken voor kleding. Voordeel van zoiets is dat hij meerdere compartimenten heeft en dat je de" lucht" eruit kunt proppen. De rugzak bevestig je vervolgens op je bagagedrager. Daar bovenop kunnen nog andere zaken, zoals bijvoorbeeld een opvouwstoeltje. Vervolgens bond ik alles bij elkaar door middel van 2 sjorriempjes. De fietstassen kunnen dan gewoon los op de bagagedrager liggen.

Dit jaar (2004) ga ik wederom op solexvakantie. Om het gewicht wat beter te verdelen, heb ik voorvorktassen bevestigd. Ik heb dat afgekeken van de trekkersfietsen. Zij hebben het geluk dat alles kant- en- klaar en op maat in de winkel te koop is, maar wij moeten improviseren. Maar dit is geen straf en kan goedkoop. met 2,5 meter waterleidingsbuis (12 of 15 mm), 2 klapraamvangers, tuinslangklemmen en een metalen onderzetter met een diameter ter grootte van de knalpot, ben je er al. Als je zorgt dat de ophanging aan de uitlaatklep zich buiten de uitlaatbuis bevind, hoef je alleen bij de knalpot een hitteschild te bevestigen. Dit kan dus simpel met een zelf te buigen metalen plaatje, een paar schroeven en moeren en de metalen onderzetter. Zorg dat je de scherpe uitstekende delen heb weggewerkt met een vijl, tape en eventuel schuimrubber. Van alles zijn de tassen wel het duurst; ik betaalde € 20,-- per tas (17 liter, waterdicht, afpaktas achter). Het zijn dus formeel geen voorvorktassen -die zijn kleiner - maar ze raken in de bochten de grond niet. Ze moeten dus wel strak tegen tank en vliegwielkap zitten. Veel tanks vertonen lekkage bij de dop, vooral als ze vol zijn. Ik heb daartoe een stuk schuimrubber uit een oud matras gesneden, om de lekkende brandstof op te vangen, zodat die niet in de tas belandt.

Vloeistoffen moeten ook mee. In 3 bidons, bevestigd aan het frame bewaarde ik respectievelijk motorolie, lampenolie en appelsap of koude thee. Motorolie (2 takt) om brandstof te mengen moet ook mee. Niet alle pompstations die je onderweg tegenkomt leveren mengsmering. De inhoud van een fotokokertje is voldoende voor een tank benzine. Voordeel van zo'n kokertje is dat je het kunt afsluiten. De ouderwetse ijzeren tankjes hebben in de dop trouwens een maatbeker. Lampenolie is er voor de stormlamp. Je kunt natuurlijk ook met een zaklantaarn werken, maar zeker als je tot diep in de nacht een boek wilt lezen, is een stormlamp wat voordeliger. Kies voor vocht onderweg tijdens het rijden, voor dranken zonder koolzuur. Behoeft nauwelijks toelichting lijkt me (voor degene die het niet weten, de bubbels verdwijnen in de loop van de tijd en smaakt het echt niet meer lekker).

Tenslotte heb ik voor de dingen die je regelmatig en snel nodig hebt (zaklampje, bahco, sleutel 9, zonnebril, routebeschrijving, handschoenen, fototoestel), een zadeltas aan me stuur bevestigd. Een stuurtas is groter, die raakt dus je knieen waardoor sturen moeilijk wordt.

Als je van je solexvakantie wilt genieten, moet je zorgen dat je alles goed voor elkaar hebt. uiteraard moet je solex motorisch goed in orde zijn, maar speciale aandacht voor (de stevigheid van) het frame is onontbeerlijk. Weet wel dat je je voertuig met zo een 30 kilogram extra belast. Gelukkig heb ik een solex OTO die dat wel kan verdragen, maar als ik een 3800 had, zou ik het frame eerst hier en daar gaan verstevigen met u-balken of iets dergelijks.

Je belast je solex dus met extra gewicht. Bovendien vangt dat allemaal nogal wat rijwind. Hij zal daardoor minder snel gaan. Zorg er dus voor dat je motor in topconditie is: Goede afstelling van de ontsteking is onontbeerlijk. Ook mag hij nergens rond de cilinder en carburateur lekken vertonen. Gebruik desnoods vloeibare pakking. Als dat allemaal in orde is, hoef je niet in inlaten en carburateurs te boren. Vorig jaar (2003) dacht ik iets te lichtzinnig over mijn buitenbanden. Het is een cliche, maar toch; zijn je buitenbanden niet al te best meer, maar vertonen ze nog geen gaten, vervang ze dan toch maar door nieuwe. Het is de bescherming van je binnen band. De binnenbanden van tegenwoordig zijn kwalitatief niet meer dezelfde als in de pakweg jaren '50 !! 1 gaatje wordt algauw een scheur en dan is het einde verhaal en kun je op zoek naar een nieuwe. Tijdens mijn 10 daagse trip in 2003 ben ik zo ongeveer elke dag bezig geweest met banden plakken. tip neem een nieuwe binnenband mee. Indien ik nog meer reisverhalen van Jan Dekker tegenkom zal ik ze zeker vermelden

Vakantie | 4 reacties | Aanmelden nieuw account
Reacties zijn voor verantwoording van degene die ze heeft geplaatst. Dit portaal is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
regression
Geschreven door: Anonymous aan 12 september 2006
squid skirts.:.anel.:.midget teen.:.gay video shop.:.soft on demand.:.soft on demand.:.stocking pics.:.celeb pictures.:.butt plug.:.livecams.:.
[ Hierop reageren ]
mysterious
Geschreven door: Anonymous aan 13 september 2006
spanking.:.extreme fist *censored*ing.:.shemale older.:.young gay black.:.hardcore xxx porn.:.
[ Hierop reageren ]
buxom
Geschreven door: Anonymous aan 23 september 2006
cartoon nework.:.*censored*s.:.gay bondage gallery.:.plumpers pics.:.roman orgy.:.
[ Hierop reageren ]
 Gerelateerd 
  • Meer door.. Patricia
  • Meer van.. Een geval apart

  •  Artikel opties 
  • Email artikel naar collega
  • Afdrukversie artikel
  •  Copyright 2005 Solexclub Zeeland Een webportal van De Pree e-Consult