de krukas

12 maart 2005

Bijdrage van: Patricia

Hier een artikel over de krukas.

De verandering die essentieel is voor de krukas is de krukas vol maken, met het volmaken wordt bedoeld het vullen van de balansgaten. Dat kan op verschillende manieren gebeuren, met stukken teflon of een stalen ring rond de krukas maken. De balansgaten opvullen met een 2 componenten vulmiddel dat niet teveel krimpt en redelijk hitte en trilling bestendig is. Dan is het mogelijk om van plaatstaal een luchtdichte doos constructie te maken zodat een mooie ronde krukas ontstaat. Voordat je dit doet kun je nog de rand aan de kant van het lager van de krukas vol lassen voor de balans en daarna afdraaien. Las het met tusenposen omdat anders het materiaal van de krukas te heet wordt en dan krijg je te maken met het krom trekken en uitgloeien van je materiaal.

Het mooiste is als je een compleet nieuwe krukas kan maken en helemaal aanpast aan je eigen wensen. Zoals slag, vliegwielconus en de diameter van de krukaswang. De diameter van de krukaswang is van belang voor het op toeren komen van de motor, een kleinere diameter is sneller op toeren dan een grotere diameter. Maar een te kleine en een te grote geeft ook weer nadelen. Ik zal hier niet verder op in gaan, het gaat veel te ver om dit allemaal te verklaren.

Tot zover het verhaal over de krukas. Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, of je wilt een kopie van een zelf te maken krukas met materiaal en specificaties dan kun je mailen naar solexscz@hotmail.com. Adrie Koole

3 reactieshttp://www.solexclub-zeeland.org/article.php?story=20050312132418408