uw Bijdrage |  Links |  Opinies |  Kalender |  gericht Zoeken |  Statistieken |        
 Welkom bij Solexclub Zeeland 24 augustus 2019 

 Home 

 Menu 
Techniek
Races
Toertochten
Geval apart
Fotogalerij
Nieuws
Privacyverklaring

 Op Hyves en facebook! 

De Solexclub is ook te volgen via Hyves en Facebook
waar u ook al uw op- of aanmerkingen of verhalen aan ons kwijt kunt.

 Vereniging 
Contact


 Het carter   
12 maart 2005
Bijdrage van: Patricia
Opgevraagd: 5364

Hier volgt een stuk betreffende de carter

Als je met een solex wilt gaan racen, dan is het carter met daarin een draaiende krukas een van de belangrijkste onderdelen waarop de opbouw van een goed motorblok begint, voor degene die al een tijdje racen weten dat de carters snel gaan scheuren.
Kies voor een goed carter, neem er 1 dat nog niet opgevreten is van de carrosie. Neem bij voorbaat een carter van een Solex OTO waarvan het lager gesloten wordt met een borgplaat die vastgezet wordt met 3 schroeven. Als lager neem je een type C3, zorg ervoor dat de krukasafdichting goed is. Het systeem met de plaatjes achter het lager mits goed gemonteerrd, werkt goed maar voor degene die daar wat twijfels bij hebben, er is met wat draai en freeswerk goed een olie kering in te maken. Vaker is het beter om een bus te maken waarin een kleinere lager gemonteerd wordt 35x17x10 en in diezelfde bus een kamer maken voor een oliekeerring.

Het carter van de 3800 is wel te gebruiken, zolang je met de lager blijft rijden dat erin gefelst is. Als het lager eenmaal verwijdert is zal de felsrand eraf breken en het nieuwe lager niet goed bevestigd kunnen worden. Vastlijmen lukt wel even, maar op de langere termijn komt het toch weer los met alle beschadigingen van dien. Dan kan je de binnenkant van het carter rond het lager nog verstevigen met polyesterhars en glasmatten. De meningen over deze versteviging zijn nogal verdeeld. Zelf heb ik ooit een sterkte-deskundige afkomstig uit de luchtvaartindustrie om advies gevraagt ter versterking van het carter, die beweerde dat deze versteviging weinig tot geen invloed zou hebben om het scheuren van het carter tegen te gaan. Maar van alle cartes die ik verstevigd heb is er nog geen een gescheurd.

Er is eventueel nog een ring te maken in je carter om zodoende de de loze ruimte zo klein mogelijk te houden. Hou een speling aan van 1 mm tussen carter en krukas. De grote boosdoener die schuldig is voor het scheuren van het carter zijn de trillingen die ontstaan bij het in onbalans zijn van de krukas. De onbalans onstaat dikwijls door het veranderen naar een vol type krukas met een andere drijfstang en zuiger.

Hier volgt de formule met wat richtlijnen ten behoeve van balanceren, maar eerst wat gaan we balanceren van de krukas, wat je allemaal aan de krukas vastknoopt als de drijfstang met de bij behorende naaldlagers en krukpen de zuiger met al zijn toebehoren. Van deze delen is het de bedoeling om daarvan tussen de 50 en 60 % te balanceren door materiaal boven de hartlijn van de krukas weg te halen of onder de hartlijn materiaal met een hoger soortelijk gewicht toe te voegen.

De formule voor het balansgewicht luidt; balansgewicht = gewicht krukpen + bus + 2/3 van het drijfstanggewicht + het bigend lager x balansfactor (50-60%) Dit moet gelijk zijn aan; het gewicht van de zuiger kompleet met lager + 1/3 van het gewicht van de drijfstang.

Misschien dat er lezers zijn die dit allemaal te ver vinden gaan, vergeet het dan maar snel. Maar voor de perfectionisten onder ons, doe je voordeel ermee, een beter gebalanceerde motor zal je meer topsnelheid opleveren en geen scheuren in je carter en de rest van je Solex. Adrie Koole

Het carter | 3 reacties | Aanmelden nieuw account
Reacties zijn voor verantwoording van degene die ze heeft geplaatst. Dit portaal is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
editor
Geschreven door: Anonymous aan 14 september 2006
video chat porno.:.orgy video.:.gay black hunks.:.big 5.:.young group.:.
[ Hierop reageren ]
utilitarian
Geschreven door: Anonymous aan 25 september 2006
how to have sex with a horse.:.hardcore gays.:.mature nude.:.photo chatte poilue.:.indian mother son incest.:.
[ Hierop reageren ]
 Gerelateerd 
  • Meer door.. Patricia
  • Meer van.. Techniek

  •  Artikel opties 
  • Email artikel naar collega
  • Afdrukversie artikel
  •  Copyright 2005 Solexclub Zeeland Een webportal van De Pree e-Consult