algemene informatie

12 maart 2005

Bijdrage van: Patricia

Hier wat algemene informatie over de onderhoud van de solex

Zorg ervoor dat het rijwiel gedeelte van de solex in goede staat is.
Kijk zelf welk type frame je het beste vind sturen, de 3800 of de oto. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het frame van de oto, wel iets zwaarder maar het stuurt beter dan de 3800.

Trek alle frame bouten goed aan, goed gespaakte wielen met daarin goed werkende remmen. Het is in het landelijke reglement toegestaan om als voorrem een trommel of schijfrem te gebruiken, mits de voorvork verstevigd is.

Wil je toch velgremmen gebruiken vervang dan de orginele remblokken en houders door een mountainbike type zoals EAGLE 2 made in the USA, deze zijn zonder veranderingen van de rem op de orginele rembenen te monteren. De rem werkt als een schijfrem.

Van de wielen en de de trapas haal je alle kogels en het oude vet eruit. Maak het goed schoon en vervang de slechte kogels of de lagersets en monteer alles met een goede kwaliteit kogellagervet en stel de wielen goed af. Monteer tevens een nieuwe ketting en een nieuw freewheel om alles zo goed mogelijk te laten lopen.

Installeer nieuwe rem binnenkabels en stel de remmen goed af zodat ze niet aanlopen.

Controleer het stuur op scheuren, vooral bij het oude type stuur met gaten voor de rem en gaskabels, de gaten willen nogal eens inscheuren.

Haal verder de standaard er van onder, dat scheelt vonkenregen en wrijving in de bocht.

Laat verder de het frame zoveel mogelijk in de orginele conditie om teleurstellingen (zoals diskwalificatie) tijdens de machine keuringen te voorkomen. Tot dusver wat algemene informatie.

2 reactieshttp://www.solexclub-zeeland.org/article.php?story=20050312115801791